Площад „Славейков”

„Там, на високий връх”

 

Площад „Петко Р. Славейков”

Площад „Петко Р. Славейков” (или просто площад „Славейков”) се намира в централната част на София, между улиците „Г.С. Раковски”, „Граф Игнатиев”, „Солунска” и „Дякон Игнатий”. Преди Освобождението е известен като площад „Кафене баши”, понеже тук се е намирало голямо кафене; площадът открай време до ден днешен е оживено средище и важно място на среща в българската столица. През площада е минавала улица „Самоковска” (днешна „Граф Игнатиев”), извеждаща на пътя за Самоков.

През 1879 г., след Учредителното събрание, Петко Р. Славейков купува за 4000 гроша скромна едноетажна къща на площада, където семейството му живее (с прекъсване 1881–1884 г.) и където заслужилият деец затваря очи на 1 юли 1895 г. Къщата е продадена от Рачо Славейков (1857–1931) през 1930 г., а е разрушена през 1932 г. във връзка с развитието на градското пространство и новото високо строителство. Приблизително там, където се е намирала къщата (Площад „Славейков” № 10), е поставена паметна плоча със следния текст: „На това място беше къщата, в която живяха и работиха възрожденецът Петко Р. Славейков 1879–1895 и поетът Пенчо Славейков 1880–1911”.  

Площад „Славейков”, популярен сред жителите и гостите на София, е важен административен, търговски и културен център на столицата. По време на социализма тук се намираха три киносалона (кино „Славейков” и двата салона на кино „Култура”) и четири книжарници; от началото на 90-те години на ХХ в. в продължение на три десетилетия тук бе разположен и популярния Книжен пазар.

На площад „Славейков” се намира Френският културен институт в София, разположен в обновеното здание на бившия „Алианс франсез” (1925), както и Столична библиотека, заемаща сградата на бившето Министерство на обществените сгради, пътищата и благоустройството (арх. В. Ангелова, 1926).

Паметникът на Петко и Пенчо Славейкови, дело на скулптора Георги Чапкънов (1998), е смислов център на съвременния площад след неговото преустройство през 1998 г. Той подканя към уединение и вглъбяване, давайки възможност за среща и диалог на забързаното настояще с миналото и традицията.

Площад „Славейков” е столичният площад на книгите, които удържат неговата „памет” и осъществяват връзката между здания, витрини и паметници.